Minulý týden se mě ptala má
kamarádka Lucie, jestli nevím čím nahradit v kuchyni vařenou
mrkev. Před nějakým časem jí lékař zjistil onemocnění, při
kterém nemůže jíst určité druhy zeleniny z důvodu velkého
obsahu cukru. Musí tedy držet nízkoglykemickou dietu. Mrkev tento
cukr uvolňuje hlavně pokud ji do měkka uvaříme.
Lucii a všem z
vás, kteří tuto poměrně náročnou dietu musí držet doporučím
jednu skvělou zeleninu. Je jí Povijnice jedlá respektive u nás
spíše známá pod názvem Batata. Někteří lidé jí taktéž
říkají sladká brambora. Batata stejně jako pro nás běžně
známé brambory pochází z Ameriky a na první pohled se od nich
liší pouze barvou. Navíc výhodou pro nízkoglykemickou dietu je,
že v žebříčku obsahu cukru je na tom podstatně lépe jak vařená
mrkev.
Bataty mají
červenou barvu a vařené nasládlou chuť. Osobně bych tuto chuť
přirovnala k chuti právě vařené mrkve. Mám vyzkoušeno, že
pokud do polévky dám na drobno nakrájené Bataty místo mrkve,
nikdo tuto záměnu ani nepozná a polévka i pro dietáře získá
hezčí barevnost jako po přidání nakrájené mrkve. Samozřejmě
lze Bataty používat stejným způsobem jako klasické brambory,
ovšem zmiňovaná nasládlost mi občas přijde v jídle výrazná
až rušivá.
Příprava Batat
je poměrně jednoduchá. Stačí každou hlízu očistit od zbytků
hlíny a pak řádně zbavit šlupky škrabkou. Pozor jde to trochu
obtížněji. Oloupaná Batata se nakrájí na menší kousky a dá
se vařit ve vodě. Vodu můžete mírně osolit. Po změknutí
ochutnáme a můžeme podávat.
Někde jsem četla,
že Bataty se dají pěstovat i v našich zeměpisných podmínkách.
Již si nepamatuji přesně postup jak na to, ale pro mnoho z nás je
spíš důležité, že se dají lehce koupit ve většině lepších
obchodů s potravinami.
Lucii a všem vám
přeji dobou chuť.
Vaše
Video tohoto týdne, užijte si ho u čtení stejně jako já:
Žádné komentáře:
Okomentovat