úterý 24. ledna 2012

Bataty


 Minulý týden se mě ptala má kamarádka Lucie, jestli nevím čím nahradit v kuchyni vařenou mrkev. Před nějakým časem jí lékař zjistil onemocnění, při kterém nemůže jíst určité druhy zeleniny z důvodu velkého obsahu cukru. Musí tedy držet nízkoglykemickou dietu. Mrkev tento cukr uvolňuje hlavně pokud ji do měkka uvaříme.

 Lucii a všem z vás, kteří tuto poměrně náročnou dietu musí držet doporučím jednu skvělou zeleninu. Je jí Povijnice jedlá respektive u nás spíše známá pod názvem Batata. Někteří lidé jí taktéž říkají sladká brambora. Batata stejně jako pro nás běžně známé brambory pochází z Ameriky a na první pohled se od nich liší pouze barvou. Navíc výhodou pro nízkoglykemickou dietu je, že v žebříčku obsahu cukru je na tom podstatně lépe jak vařená mrkev.

 Bataty mají červenou barvu a vařené nasládlou chuť. Osobně bych tuto chuť přirovnala k chuti právě vařené mrkve. Mám vyzkoušeno, že pokud do polévky dám na drobno nakrájené Bataty místo mrkve, nikdo tuto záměnu ani nepozná a polévka i pro dietáře získá hezčí barevnost jako po přidání nakrájené mrkve. Samozřejmě lze Bataty používat stejným způsobem jako klasické brambory, ovšem zmiňovaná nasládlost mi občas přijde v jídle výrazná až rušivá.
 Příprava Batat je poměrně jednoduchá. Stačí každou hlízu očistit od zbytků hlíny a pak řádně zbavit šlupky škrabkou. Pozor jde to trochu obtížněji. Oloupaná Batata se nakrájí na menší kousky a dá se vařit ve vodě. Vodu můžete mírně osolit. Po změknutí ochutnáme a můžeme podávat.
 Někde jsem četla, že Bataty se dají pěstovat i v našich zeměpisných podmínkách. Již si nepamatuji přesně postup jak na to, ale pro mnoho z nás je spíš důležité, že se dají lehce koupit ve většině lepších obchodů s potravinami.
 Lucii a všem vám přeji dobou chuť.

Vaše






Video tohoto týdne, užijte si ho u čtení stejně jako já:


Žádné komentáře:

Okomentovat